Érdekességek
Épített vagy mobil kemence
Az épített kemencék előnye:
Talán a hatalmasra tervezett kemencék sajátossága, a kő szépsége!
Ezenkívül nincs olyan előny, amit a mobil
kemencék ne hordoznának magukban!
Az épített kemencék hátrányai:
- Elsősorban "örökre" helyhez kötöttek!
- Sokkal nagyobb a helyigényük.
- Az időigényes és a sok piszokkal járó építést -
használattól függően - évek múlva meg kell ismételni!
Mert a jól összeválogatott anyagok is, a hőtágulás miatt, repedéseket eredményeznek! - Gondatlan, helytelen használat esetén egy túlfűtéssel tönkretehető!
- A javításuk teljes újraépítéssel járhat!
- Általában több időt és fűtőanyagot igényel a felfűtésük!
A mobil kemencék előnyei:
- Háromszor könnyebb az eddig látott mobil kemencékkel szemben, ezért a legkönnyebben szállítható, bárhol használható!
- Kisebb helyet foglal, a legkisebb udvarban is elfér!
- Kevesebb fa, idő kell a felfűtéshez!
- Precíz levegő szabályzás miatt könnyebb a használata.
- Az esetleges túlfűtés sem tesz kárt a rozsdamentes, hőálló lemez tűztérben!
- Könnyedén süthető benne 300-350 C°-on is!
Így tökéletes benne a pizza, de a sültek is gyorsabban elkészülnek! - Szakértelemmel minden alkotó elemük cserélhető!!!
- És nem utolsó sorban költségtakarékos a beszerzésük!
Hátrányuk:
- A több száz fokig hőálló festékek gyengébb korrózió védő képessége miatt, nem ajánlatos folyamatosan a szabad ég alatt tárolni.
Szaletli, garázs, féltető, de legalább a tartozék takaró ponyva használata ajánlott!
A mobil kemence kiválasztásának szempontjai
Aki mobilkemencét szeretne, annak sorra kell venni a legfontosabb szempontokat!
Ami a legfontosabb:
- Ha már mobil, akkor legyen minél KÖNNYEBB, KÖNNYEN MOZGATHATÓ! (A
hőtárolós kemencék a legkönnyebbek az eddig látottakkal szemben!)
- A mobil kemence működjön a HAGYOMÁNYOS KEMENCÉK ELVÉN! Tehát a hőtartáson,
egy felfűtéshez párosuljon minél hosszabb üzemidő! (A
kemencék a hagyomány útján maradva egy felfűtéssel 7-10 órás üzemidőt nyújtanak 350 C°-ról 100 C°-ra ezalatt pl. egymás után akár több adag hús is megsüthető!)
Aki mégis folyamatos fűtésű "kemencét" szeretne választani, mindenképpen olyat válaszon amelyiknél a SÜTŐTÉR NINCS EGYBEN A TŰZTÉRREL, az égéstermék nem érintkezik az étellel!!!
Például a
Non-Stop mobilkemencék családja
Hagyományos kemence tűzterében hagyott parázs nem ugyanaz, ott már nincs szálló
korom, káros füst!
Folyamatos fűtésnél mindig újabb fa kerül a tűzre, aminek a kérge és egyéb - a
begyulladásig történő tökéletlen égés miatt - káros anyagok szabadulnak fel!
Nem a hosszú élet titka!!!
Biztos sokan észrevették már egyszerű nyársalásnál, ha nem parázson, hanem frissen
rátett fa tüze felett sütünk, a szalonna kevésbé finom, kesernyésebb lesz!!!
Ha egybensült malacot is szeretne készíteni, akkor a Maxi, Party és a Party Non-Stop kemence mérete ad rá lehetőséget.